Az iskolaérettség kritériumai 2. - Pszichés terület fejlettsége

Pszichés-szociális szempontból a 6 éves gyermek számít iskolaérettnek, aki érdeklődik a tanulás iránt. A 6-10 éves gyerekek számára fontos a jó teljesítmény, ezért kiemelt szempont, hogy sikerélmények érik-e, visszaigazolódik, hogy erőfeszítései eredménnyel járnak, vagy nagy nehézséget jelentenek számára.

Az a gyerek, aki még nem érdeklődik az iskola iránt, figyelmét még teljesen csak a játékok kötik le, nem lesz motivált a tanulásban, nem fog jól teljesíteni, nem lesz sikerélménye (épp ellenkezőleg), és elindulhat egy olyan lavina, ami az egész életére kihat. Ezért jobb, ha inkább az óvodai nevelés keretei között marad az a gyerek, aki még nem érett pszichésen az iskolakezdésre.

Intő jel, ha:

  • nem érzékelhető, hogy várja az iskolát
  • nem végzi el a rábízott feladatokat
  • félbehagyja a tevékenységeit
  • nem képes legalább 20 percig figyelni valamire
  • nem tud önálló munkát végezni
  • rosszul viseli, ha valami nem sikerül neki elsőre, rosszul tűri a frusztrációt
  • önreflexióra nem képesnem tűri a monotóniát
  • nem tud nyugodtan ülni és türelmesen várni
  • az egyszerű utasításokat nem érti meg, nem tudja követni

Feladattudat, feladattartás, kötelességérzet

Ez kulcsfontosságú, hiszen az iskolai munka megkerülhetetlen része. A gyerek akkor iskolaérett, ha elfogadja, hogy vannak kötelezettségei, amelyeket akkor is el kell végeznie, ha nincs hozzá kedve, és inkább játszana.

Kudarctűrő képesség

Ez azt jelenti, hogy a gyerek tudja, hogy nem tragédia, ha valami nem sikerül elsőre. A tanulás hibázások és újrapróbálkozások sorából áll, és tudja elfogadni, türelmét megőrizni, amikor hibázik.

A kudarctűréssel és fejlesztésével itt foglalkoztunk részletesen.

Az érzelmi kiegyensúlyozottság, az akarati tevékenység megerősödése éppoly fontosak, mint a szociális érettség.

A sikeres iskolai teljesítményhez nagyban hozzájárul a közösségbe való beilleszkedés. Az osztályban szociálisan perifériára kerülő gyerekeknek gyakran a teljesítményük is romlik vagy eleve alacsonyabb társaikénál. Mit jelent az osztályközösségbe beilleszkedés?

  • Képes kapcsolatokat kialakítani és fenntartani kortársaival
  • Ismeri és betartja a társas közösség szabályait
  • A meghatározott szabályok szerint viselkedik
  • Felismeri és figyelembe veszi a közösség igényeit
  • Együttműködik a felnőttel, a tanítójával, és osztálytársaival is
  • Elfogadja a felnőttek irányítását

Felnőttekhez való viszony

Kulcsfontosságú a pszichés, szociális terület megfelelő működéséhez, hogy tudjon a felnőttekhez bizalommal fordulni, tudjon segítséget kérni tőlük.

Ha bizonytalan vagy gyermeked érettségét illetően, segítünk felmérni gyermeked képességeit!

Jelentkezem iskolaérettségi vizsgálatra

Ha pedig már biztos vagy benne, hogy jól jön egy szakszerű felkészítés, a szeptemberben induló komplex iskolaelőkészítő foglalkozásunk részleteit és a jelentkezést itt találod!

Jelentkezem  iskolaelőkészítő foglalkozásra

További bejegyzéseink

Mindent az iskolaérettségről

Mindent az iskolaérettségről

Mikor számít iskolaérettnek a gyermek? Hova lehet fordulni, ha éretlennek látjuk? Mikor szükséges iskolaérttségi vizsgálat? A legfontosabb tudnivalókat szedtük számodra csokorba!

Iskolaéretlenség

Iskolaéretlenség

Sokszor bajban van a szülő, akinek gyermeke sorsáról kell döntenie: menjen-e iskolába vagy sem. Az internet, a baráti kör is tele van más és más véleménnyel, és az óvónő javaslatára igyekszünk hagyatkozni, de ott motoszkál bennünk a kérdés, jó döntést hozok?

Finommotorika

Finommotorika

Ha a Te gyermeked sem szeret rajzolni, kézműveskedni, nem a ceruzás feladatokkal érdemes próbálkozni! A ceruzahasználat erőltetése csak elveszi kedvét és ellenállást vált ki. Valószínűleg még nem elég erős a keze az eszköz használatához és nem elég fejlett a szem-kéz koordinációja. 

Kudarctűrés

Kudarctűrés

Miért baj, ha gyermeked nem viseli el a kudarcot? A kudarc egy olyan állapot, amikor nem érjük el kitűzött célunkat. Lehet ez egészen apró vagy nagyobb kihívás, cél is. Mindannyiunk számára -így a gyermekeknek is- fontos, hogy elsajátítsuk a kudarctűrés készségét.