Mikortól nézhet tévét a gyerek?

A gyermekneveléssel kapcsolatban talán legmegosztóbb téma, hogy mikortól és mennyit szabad tévéznie vagy tableteznie a csemetének.

Kutatások szerint kb 2 éves korukra a legtöbb gyermek már tévézik (mégha keveset is). Biológiai szempontból viszont ez tényleg nem túl szerencsés, hiszen gondoljunk csak bele, egy újszülött agyának a mérete megháromszorozódik 2 éves korára, vagyis ebben az időszakban fejlődik a legtöbbet az idegrendszer, ekkor alakulnak ki azok a idegsejt-kapcsolatok, amik a későbbi kognitív működést (gondolkodást, emlékezetet, fantáziát, figyelmet, észlelést) is befolyásolják.

Minél később, annál jobb

Vekerdy Tamás pszichológus szerint míg a mesehallgatás vagy a játék közben az agy folyamatosan gyártja a belső képeket, a tévénézés épp ellenkezőleg, egy kész külső képet adva blokkolja a gyermekben ezt a belső képkészítést, hisz nincs szükség a fantáziára, mert a látvány adott. Pedig a belső képekre szükség van az élmények, tapasztalatok feldolgozásához isTehát sokkal jobban fejleszti a gyermek agyát, ha mesélünk neki, fizikai valójában látja a dolgokat, mintha a tévéből hallja/látja ugyanazt az információt, fizikai ingerek nélkül. - főként 3 éves kor alatt sok esetben - lassítja őket a fejlődésben a tévézés.

A korai vagy túl sok tévénézés hatása gyermekkorban

Kutatások szerint lassabban kezdhetnek folyamatokat utánozni, mint akik élőben látták ugyanazt, később, iskolás korukban pedig általában rosszabb olvasási, szövegértési, matematikai és gondolkodási képességekkel rendelkeznek, mint kortársaik, sőt, viselkedési zavarokhoz is vezethet. Persze a kütyüktől nehéz távol tartani a kicsiket, de ha már ez így van, ne egyedül tegyék, hanem velünk, és próbáljuk meg legalább az elkerülhető dolgokat kiiktatni, tartsunk mértéket, ahogy a pszichológusok is javasolják.

Jó, de akkor mennyi az annyi és mikortól? 

Azt javasoljuk, hogy 0 és 3 év közötti gyerekeknek egyáltalán ne nézzenek tévét, 3 és 5 éves kor között napi legfeljebb 30 percet, a 6-8 évesek maximum 1 órát, 9-12 éves kor között pedig nem ajánlott másfél óránál többet tévézni, szüneteket közbeiktatva, és mindezt NE közvetlenül lefekvés előtt!

Tévénézés helyett játékok

Rengeteg játékötlet van az interneten, amivel le tudod kötni 2-3 éves babád figyelmét, fejlesztheted képességeit. Ha nem akarsz keresgélni, akkor a Facebook és Instagram oldalunkon is találsz ötleteket. Ha azt is szeretnéd tudni, miben érdemes fejleszteni a gyermekedet, akkor először is érdemes megnézned, mit tud egy átlagosan fejlődő gyermek 2-3 éves korában, ha pedig úgy érzed, valamiben elmaradt vagy csak egyszerűen szeretnéd, ha szakembereink is látnák, mindenképp jelentkezz konzultációra és mindenben segítünk. 

Segítséget kérek!

További bejegyzéseink

Mindent az iskolaérettségről

Mindent az iskolaérettségről

Mikor számít iskolaérettnek a gyermek? Hova lehet fordulni, ha éretlennek látjuk? Mikor szükséges iskolaérttségi vizsgálat? A legfontosabb tudnivalókat szedtük számodra csokorba!

Iskolaéretlenség

Iskolaéretlenség

Sokszor bajban van a szülő, akinek gyermeke sorsáról kell döntenie: menjen-e iskolába vagy sem. Az internet, a baráti kör is tele van más és más véleménnyel, és az óvónő javaslatára igyekszünk hagyatkozni, de ott motoszkál bennünk a kérdés, jó döntést hozok?

Finommotorika

Finommotorika

Ha a Te gyermeked sem szeret rajzolni, kézműveskedni, nem a ceruzás feladatokkal érdemes próbálkozni! A ceruzahasználat erőltetése csak elveszi kedvét és ellenállást vált ki. Valószínűleg még nem elég erős a keze az eszköz használatához és nem elég fejlett a szem-kéz koordinációja. 

Kudarctűrés

Kudarctűrés

Miért baj, ha gyermeked nem viseli el a kudarcot? A kudarc egy olyan állapot, amikor nem érjük el kitűzött célunkat. Lehet ez egészen apró vagy nagyobb kihívás, cél is. Mindannyiunk számára -így a gyermekeknek is- fontos, hogy elsajátítsuk a kudarctűrés készségét.