Összegyűjtöttük, mit kell tudnia egy 2 éves, majd 3 éves gyereknek a különböző fejlődési területeken.

Mit tud  egy átlagosan fejlődő gyermek 2-3 évesen? 

Ha te is aggódsz, hogy a te gyermeked még nem feltétlenül tudja azt, amit más, vele egykorú gyermek, akkor itt az idő, hogy beszéljünk egy kicsit arról, mi tud egy gyermek 2 évesen, majd 3 évesen. Merthogy a gyerekek épp annyira hasonlítanak, mint amennyire különböznek is egymástól. A fejlődés ütemében lehetnek egyéni különbségek, de vannak olyan mérföldkövek, amik meghatározott sorrendben követik egymást és egy bizonyos időintervallumon belül megjelennek ép fejlődésmenet esetén. Néhány hónapos eltérés még nem okoz gondot, annál több viszont már figyelemfelhívó lehet.

Mit tud egy 2 éves?

Kétéves korára egy kisgyerek már képes kifejezni szándékait, a legtöbben elkezdenek egyszerű 2 szavas mondatokat alkotni, megértik a környezetükben elhangzó utasításokat, történéseket. Megtanulnak egyedül enni kanállal, pohárból inni, fokozódó önállóságát pedig megfigyelhetjük, amint megmossa szappal a kezeit, vagy ahogy segít belebújni a ruhájába. Mivel sokat „lábatlankodnak” a felnőttek körül, és utánozzák, amit látnak, játékukban egyre inkább megjelennek azok a játékok, amikor úgy tesznek, mint anya a konyhában, vagy apa vezetés közben, nagyi, amikor varrja a javítani való ruhákat. Lássuk, pontosan mit is tud már egy átlagos 2 éves különböző fejlődési területekre bontva: 

 Mit tud 2 évesen egy gyerek
letöltöm

Mit kell tudnia, mire óvodás lesz?

A legtöbb gyerek 3 éves korában megkezdi az óvodát. Eddigre nagyon sok mindent megtanult már, de új kihívások várják, ha eddig nem járt rendszeresen közösségbe. Először tapasztalja meg, hogy nincs mindig mellette a szülő, és vannak közösségi szabályok, amelyeket be kell tartani. És persze sok játék, móka, vers- és énektanulás, kézműveskedés is várja. Minden, ami észrevétlenül már az iskolára készíti fel.

Összeszedtük, a különböző fejlődési területeken hol tart egy átlagos 3 éves gyerek:

Mit tud 3 évesen a gyerek
letöltöm

Ne ess pánikba, ha a te gyermeked még nem csinálja mindegyiket! 

Valószínűleg nincs semmi baj vele, csak más ütemben fejlődik. Ha viszont hosszabb ideig sem látod a változást, fordulj fejlesztőközpontunkhoz! Segítünk!

Ez is érdekelhet: 

Társasjátékajánló

5 tipp a kudartűrés fejlesztésére 

Mondókázzatok! 

 

Vissza a blogba