Mikortól nézhet tévét a gyerek?

Mikortól nézhet tévét a gyerek?

A gyermekneveléssel kapcsolatban talán legmegosztóbb téma, hogy mikortól és mennyit szabad tévéznie vagy tableteznie a csemetének. 

Kutatások szerint kb 2 éves korukra a legtöbb gyermek már tévézik (mégha keveset is). Biológiai szempontból viszont ez tényleg nem túl szerencsés, hiszen gondoljunk csak bele, egy újszülött agyának a mérete megháromszorozódik 2 éves korára, vagyis ebben az időszakban fejlődik a legtöbbet az idegrendszer, ekkor alakulnak ki azok a idegsejt-kapcsolatok, amik a későbbi kognitív működést (gondolkodást, emlékezetet, fantáziát, figyelmet, észlelést) is befolyásolják. 

Minél később, annál jobb

Vekerdy Tamás pszichológus szerint míg a mesehallgatás vagy a játék közben az agy folyamatosan gyártja a belső képeket, a tévénézés épp ellenkezőleg, egy kész külső képet adva blokkolja a gyermekben ezt a belső képkészítést, hisz nincs szükség a fantáziára, mert a látvány adott. Pedig a belső képekre szükség van az élmények, tapasztalatok feldolgozásához is

Tehát sokkal jobban fejleszti a gyermek agyát, ha mesélünk neki, fizikai valójában látja a dolgokat, mintha a tévéből hallja/látja ugyanazt az információt, fizikai ingerek nélkül. - főként 3 éves kor alatt sok esetben - lassítja őket a fejlődésben a tévézés.  

A korai vagy túl sok tévénézés hatása gyermekkorban

Kutatások szerint lassabban kezdhetnek folyamatokat utánozni, mint akik élőben látták ugyanazt, később, iskolás korukban pedig általában rosszabb olvasási, szövegértési, matematikai és gondolkodási képességekkel rendelkeznek, mint kortársaik, sőt, viselkedési zavarokhoz is vezethet. Persze a kütyüktől nehéz távol tartani a kicsiket, de ha már ez így van, ne egyedül tegyék, hanem velünk, és próbáljuk meg legalább az elkerülhető dolgokat kiiktatni, tartsunk mértéket, ahogy a pszichológusok is javasolják. 

Jó, de akkor mennyi az annyi és mikortól? 

Azt javasoljuk, hogy 0 és 3 év közötti gyerekeknek egyáltalán ne nézzenek tévét, 3 és 5 éves kor között napi legfeljebb 30 percet, a 6-8 évesek maximum 1 órát, 9-12 éves kor között pedig nem ajánlott másfél óránál többet tévézni, szüneteket közbeiktatva, és mindezt NE közvetlenül lefekvés előtt! 

Tévénézés helyett játékok

Rengeteg játékötlet van az interneten, amivel le tudod kötni 2-3 éves babád figyelmét, fejlesztheted képességeit. Ha nem akarsz keresgélni, akkor a Facebook és Instagram oldalunkon is találsz ötleteket. Ha azt is szeretnéd tudni, miben érdemes fejleszteni a gyermekedet, akkor először is érdemes megnézned, mit tud egy átlagosan fejlődő gyermek 2-3 éves korában, ha pedig úgy érzed, valamiben elmaradt vagy csak egyszerűen szeretnéd, ha szakembereink is látnák, mindenképp jelentkezz konzultációra és mindenben segítünk. 

Addig is például mondókázzatok ;) 

Vissza a blogba