magasság

Az iskolaérettség kritériumai 1. - A mozgás és testi fejlettség területe

Vegyük végig, mi tartozik az iskolaérettség ezen felmérendő területébe! Sőt, még abban is segítünk, hogy akár te magad felmérhesd gyermeked képességeit. Jól hangzik? Nézzük! 

Testi fejlettség

A gyerekek hatéves korukra átlagosan 120-130 cm magasak és 20-22 kg-ot nyomnak. Ettől persze eltérő is lehet gyermeked magassága vagy súlya, de az átlagtól számított nagy különbség egy figyelmeztető jel lehet: figyeld meg a gyermeket vagy fordulj szakértőhöz, segítünk  megállapítani, megfelelően fejlődik-e. 

A magasság és a testtömeg azért fontos az iskolaérettség megállapításánál, mert ha nincs meg a gyermek szükséges fizikai ereje, akkor nem biztos, hogy bírja az iskolával járó terheket. Az alacsonyabb, kisebb súlyú gyerekek általában fáradékonyabbak és a teljesítményük is ingadozó tud lenni. 

Egészséges, ép érzékszervek

Azt hihetnénk, hogy az íráshoz kéz, az olvasáshoz szem szükséges, de a valóságban sokkal többre van szükség, hogy a gyermek sikeresen megtanuljon írni-olvasni. Jól működő hallás feltételen szükséges a beszédhangok egymástól való elkülönítéséhez. Bizonyos beszédhangok között apró különbség van csak (pl. f-sz, b-d), ami enyhe halláscsökkenés esetén már nem hallható a gyermek számára, ezért előfordulhat ezeknek a beszédben és az írásban-olvasásban történő felcserélése. Éles látás nélkül pedig nehezített a vizuális feldolgozás, egyrészt az, hogy a gyermek lássa mi van a táblán, másrészt a betűk apró részleteinek vizuális megkülönböztetése miatt. Persze érzékszervi rendellenességgel élő gyerekek is megtanulhatnak írni és olvasni, de sokkal nehezebb számukra.

Fogváltás 

Talán kevés szülő tudja, de a fogváltás üteme függ az idegrendszer érettségétől is, illetve előjelzi azt. A gyermek életében ez a második alakváltó időszak, amelyet a fogváltás is jelez, megterhelő, ezért jobb, ha nem esik egybe az iskola ugyancsak sok kihívást tartogató elkezdésével. 

Nagymozgások 

A mozgás összerendezettsége, megfelelő koordinációja szintén kulcskérdés. Tud-e kúszni, mászni, lábujjhegyen vagy sarkon járni, külső talpélen állni vagy guggolva haladni, szökdelni, bukfencezni. Amennyiben végrehajtása pontatlan, az idegrendszer éretlenségre utalhat, ez pedig okozhat nehézségeket a tanulás során. A mozgáskoordináción kívül még kiemelt szerepe van az egyensúlynak. Ennek a területnek a működése könnyen megfigyelhető, jó működés esetén a gyermek ügyesen felmászik, lemászik, nem szédül el hintázás közben, egyedül hajtja magát, meg tud állni egy lábon.  Az iskolapadban ülés a statikus egyensúlyt fogja majd dolgoztatni. 

Finommozgások

A nagymozgások mellett a finommozgások is fontosak. Ahhoz, hogy a gyermek abba a kicsi vonalközbe be tudja majd írni a betűket, jó szem-kéz koordinációra és apró finommozgásokra van szüksége.  A csukló, az ujjak mozgékonysága, a vállövek mozgása, és hogy ezek egymástól függetlenek tudjanak lenni. Tehát a gyerek, amikor rajzol vagy ír, ne kövesse teljes testével, vagy lábával, nyelvével a kezének mozgását, hanem tudja ezeket függetleníteni egymástól. Az akaratlan mozgások olyan felesleges pluszok, amelyben idejekorán kifárad a gyerek, és keserves lesz számára az írástanulás. 

Szem-kéz, szem-láb koordináció

Az iskola előtt álló gyermek ügyesen játszik labdajátékokat, pontosan céloz, tud pattogtatni, megfelelő erőadagolással hajtja végre mindezeket. Jellemzően keveset botlik meg, esik el, ha mégis, akkor előre esésnél karjaival kitámaszt. 

Eszközkezelés, ceruzafogás

Az írástanulás előszobája a határozott vonalvezetés elsajátítása. Ehhez pedig helyes ceruzafogásra van szükség. Az a gyerek, akinél helytelen ceruzafogás rögzül, nehezebben, nagyobb erőfeszítések árán tud megtanulni szépen írni, és lehet, hogy ezt csak később érzékeli, amikor már nem csak formálni kell a betűket, hanem egyre nagyobb mennyiséget szükséges leírnia. 

Dominancia

Ez annyit jelent, hogy jobb vagy balkezes a gyermek.  Általában 2-3 éves korban már megfigyelheted, hogy többet használja a gyermeked az egyik kezét, de a domináns kézhasználat csak nagyjából 5-6 évesen alakul ki. Az iskola szempontjából fontos, hogy addigra kialakuljon, és az írástanulás előtt megerősödjön a domináns kéz. Te is könnyen megfigyelheted, melyik kézzel eszik, rajzol, vág, épít fel tornyot, nyúl a tárgyakért, emeli fel a poharat. 

Testséma ismerete

Az iskolaérett hatéves ismeri a saját testét, hiszen ez az egyik alapja a világban való tájékozódásának, és annak hogy tudjon tájékozódni a térben, majs a síkban, vagyis a füzetében is. Tudja, melyek a testrészei, valamint tudja, melyik a jobb és a bal keze, lába, füle stb. 

Térérzékelés, térbeli tájékozódás, térirányok felismerése

A térérzékelés és az irányok ismerete (előtte, mögötte, benne, körülötte, jobbra, balra) elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermek meg tudjon jegyezni útvonalakat, eligazodjon egy adott térben, és végre tudjon hajtani olyan utasításokat, mint pl. Tedd a füzetetedet a táskádba és emeld fel a jobb kezed, ha kész vagy! Amikor már a gyermek a térben jól ismeri az irányokat, akkor fog tudni a síkban is a vonalak között tájékozódni, hogy hova is kell beírni az adott betűket. 

Akár te magad, akár szakértő segítségével szeretnéd felmérni gyermeked képességeit, nálunk mindkettőre van lehetőség. 

Szeretném én felmérni  

Szakértő segítségét kérem

A felmérést követően lehetőséged van már online is igénybe venni iskolaelőkészítő tanfolyamunkat. Itt tudsz az előjelentkezés lezárásáig kedvezményes áron regisztrálni:  

Jelentkezem

A januárban induló hagyományos, személyes jelenlétet igénylő komplex iskolaelőkészítő tanfolyamról részletek és jelentkezés ezen a linken. A tanfolyam szezonális kedvezménnyel vehető igénybe.  

Nézd meg az iskolaiérettség további felmérendő területeiről szóló blogcikkeinket is! 

 

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.